Tätä blogia aloittaessani halusin myös nostaa esiin joitain sellaisia matkailuun tai elämyksiin liittyviä juttuja, joita itse käytän tai joista olen kiinnostunut. Niinpä olen tähän koonnut alle listan omista tamperelaisista elämyspalveluistani tai muuten vain hienoista jutuista, jotka tarjoavat vaihtelua – tai sisältöä – arkeen. Jossain vaiheessa teen vielä vähän kattavamman esittelyn kaikista listan jutuista ja tämä lista on vain yksi osa koko listaa. Ja näin mikrovaikuttamisen kulta-aikana on syytä laittaa vastuuvapauslauseke: en ole saanut miltään listalla mainituilta yrityksiltä/toimijoilta korvausta tai hyödykkeitä.
Höyrylaiva Näsijärvi II eli ’Nässy’
Tämän vuonna 1929 rakennetun höyryhinaajan kanssa on tullut vietettyä paljon aikaa. Alusta pyörittää vapaaehtoisista koostuva ammattimiehistö, jonka tavoitteena on saada laiva säilymään tuleville sukupolville. Tätä varten perustettiin vuonna 2017 yhdistys, Höyrylaiva Näsijärvi II ry. Yhdistys omistaa laivan ja vuokraa sitä ulkopuolisille tilausristeilyille.
Mistä elämys Nässyllä sitten muodostuu? Vesillä on tietysti kiva liikkua joka tapauksessa, mutta höyrylaivalla kulkeminen on aikalailla oma juttunsa. Ensinnäkin, meno on lähes yhtä äänetöntä kuin purjehtimisessa: höyrykone pitää lähinnä matalaa suhinaa. Toisekseen, on ihan eri fiilis kulkea koivuhalkojen voimalla kuin vaikkapa öljyn. Ja kuntosali tulee samalla, kun laivaan täytyy nostella oma polttoaine kyytiin. Ja kolmanneksi, historia on aina ollut lähellä sydäntäni ja Nässyllä siihen pääsee ihan konkreettisesti kiinni. Kausikaan ei ole kovin lyhyt: viime vuonna viimeinen reissu tehtiin lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Lähes talvikelissä järvellä on ihan oma fiiliksensä.
www.nasijarvi2.fi

Elämys- ja ohjelmapalvelut Villipihlaja
Villipihlaja tarjoaa erilaisia elämyspalveluja, jotka enemmän tai vähemmän kytkeytyvät luontoon ja joihin itse kytkeydyn paitsi nettisivujen kehittäjänä myös perhesiteiden kautta. Yritys on perustettu tammikuussa 2019, mutta pääsin jo toissa syksynä testaamaan Aisti luontosi -työpajan pilottivaiheessa – tuolloin työnimenä oli vielä Aistipolku. Työpajassa pääsi kokemaan luontoa kaikkien eri aistien avulla. Itselleni jäi mieleen erityisesti sokkona erilaisten luonnon makujen maistelu sekä sammalmättään päällä kävely. Mielenkiinnolla odotan, millaiseksi tuo tuote on kehittynyt nyt varsinaisessa muodossaan. Ja olen luonnollisesti myös tyytyväinen, että Villipihlaja otti myös yllä mainitun Näsijärvi II:n yhden palvelupakettinsa osaksi.
www.villipihlaja.fi.

Retkiluistelu
Hurahdin retkiluisteluun muutama vuosi sitten melko tosissani. Ensimaun siitä antoi rataluistelu, jota Tampereella ja lähiseudulla pääsee harrastamaan useammassakin paikassa. Itselleni Näsijärven rata on tutuin – ja johtuen kiintymyksestäni Nässyyn myös ensisijainen vaihtoehto. Näsijärven rataa pitää Hiking Travel Hit, jolta saa myös vuokrattua luistimia ja muuta tarvittavia välineitä (sauvat, kypärät ym.). Hit järjestää myös maksullisia retkiluisteluretkiä. Hieman lisää tarinaa yrityksestä löydät mm. tästä postauksestani.
Varsinaisesti maailma avartui kuitenkin Suomen Retkiluistelijoiden tulokaskurssin jälkeen v. 2016. Tuota kurssia ja retkiluistelijoiden jäsenyyttä voikin varauksetta suositella kaikille. Vapauden tunne, minkä avojäällä saa, on kerrassaan mahtava. Ja retkiluistelijoiden jäsenenä turvallisuusasiat (”älä lähde yksin”-periaate ja turvallisuusvarusteet) ovat aina ensimmäisenä, mitä ei voi liikaa korostaa.
Muita ratoja Tampereella/lähiseudulla (muitakin on):
– Tohloppi
– Saarikylien retkiluistelurata

Kaupin metsä ja polut
Kaupin metsät ovat itselleni paikka, jossa pääsee irti. On upeaa, että ihan vierestä löytyy paikka, jossa pääsee lähes kansallispuistomaiseen luontoon. Etenkin rantapolut Kaupista Tapatoralle ja Niihamaan juurakkoineen ovat ahkerassa käytössä. Talvisin kävelyreitit tosin ovat vähän rajoittuneempia hiihtolatujen määrän vuoksi, mutta siitä huolimatta tärkeitä.

Tässä yllä nyt muutama nosto. Lista jatkuu seuraavassa kirjoituksessa.