Vuosi 2020 vesillä

214

Vuosi 2020 rientää – onneksi – kohti loppuaan, mutta jäi tästä vuodesta onneksi paljon positiivisiakin muistoja. Olen nyt tähän nostanut jonkun videon tai kuvan vesiltä joka kuukaudelta. Vain yhden, mikä tietysti jättää paljon hauskoja juttuja pois, mutta eipä näitä muuten kukaan jaksaisi lukea/katsoa läpi. Mutta pitemmittä löpinöittä asiaan, joka koostuu pitkälti retkiluistelusta ja höyrylaivoista (vähemmän yllättäen).

Tammikuu

Tammikuun hienoin vesistöhetki oli ehdottomasti tämä luistelumatka Helvetinjärven kansallispuiston alueella 10.1.2020. Toki muitakin hauskoja luisteluretkiä oli tammikuussa oli monta – kuten esimerkiksi Vesijärven peilijäällä luistelu. Omaan luistelukuvaamiseen tai pikemminkin videon koostamiseen tuli kuitenkin tästä Helvetinjärven retkestä eniten lisämaustetta, kun Niemen Kari otti hienoa dronekuvaa samalta reissulta.

Helmikuu

Runsaudenpulan kuukausi luisteluvideoidenkin suhteen. Mutta Näsijärvi on aina Näsijärvi ja nyt olosuhteet taisivat olla niin sanotusti kerran vuosikymmenessä -tasoa: peilikirkasta jäätä silmänkantamattomiin. Siksi valintana tämä Tampereelta Kuruun kuvattu video. Edellisen päivän jäidentiedusteluretki Kurusta Tampereelle olisi myös ollut kuvaamisen arvoinen, mutta silloin jää oli vielä niin tarkasti luettavaa, että kuvaamiseen ei ollut mahdollisuuksia. Välissä ollut kireä pakkasyö muutti tilanteen.

Maaliskuu

Maaliskuu oli Suomessa kuukausi, jolloin korona iski toden teolla. Naistenpäivän konsertti nousi kuuluisaksi ”koronalingoksi”. Samana päivänä olimme itse autuaan tietämättöminä tutustumassa Liesjärven kansallispuiston maisemiin.

Huhtikuu

Huhtikuussa maa oli kiinni ja jäät menneet. Vettä oli vain ’kylpyammeessa’. Niinpä oli aikaa keskittyä esimerkiksi tekemään karanteenitaidetta. Hollantilaisen Anneleos Officierin kehittämän #tussenkunstenquarantaine -haasteen hengessä väsäsin oman halpisversion Jacques-Louis Davidin Marat’n kuolemasta. Instagramiin tulvi upeita ja kekseliäitä teoksia tuon edellä mainitun hashtagin alle, kuten myös kotimaiseen #karanteenitaidetta -häsään

Toukokuu

Toukokuussa pääsikin sitten taas jo järvelle Warkaus VII -höyrylaivan koeajon myötä. Kuvassa mestarit lastaavat halkoja alukseen hieman normaalia ’modernimmin’. Kyseinen alus oli itselleni uusi tuttavuus ja vaikka koronan takia ajot jäivät vähiin, niin toivotaan, että tulevina vuosina laivaa pääsee ajamaan vähän useammin.

Kesäkuu

Kesäkuusta on oikeastaan pakko laittaa kaksi videopätkää.

Juhannuksen vietto höyrylaiva Tarjanteella oli todella kiva kokemus kevään karanteenin jälkeen. Samalla tuli myös olo, että laivan tunnettuuden eteen voisi itsekin tehdä osansa ja matkasta tehty video lähti sitten myöhemmin jakeluun Aamulehteä myöten ja on varmaan näistä omista videoistani katsotuin.

Heti Tarjanteen reissun jälkeen tuli eteen erikoisreissu, kun höyrylaiva Saaristo piti siirtää Helsingistä Savonlinnaan kesäkuun lopussa. Matkakertomus on kerrottu jo tuossa linkitetyssä artikkelissa, mutta laitan tähän kuitenkin ikimuistoiselta reissulta yhden videon. Saimaan puolella hymy oli jo herkässä, kun Erkki Junkkarista soitettiin repeatilla ja reissua on pari päivää takana… Kiitos Risto tästä pläjäyksestä!

Kohti Savonlinnaa Mäntyselällä.

Heinäkuu

Heinäkuu oli todellinen vesilläliikkumiskuukausi. Höyrylaiva Anteron keikka Sulkavan linnavuorelle ja Laukansaareen, Mikko-laivan keikat ja Savonlinnan muiden laivojen ajot. Olihan noita taas. Lisäksi Riston kanssa toteutettu huvijahdin siirto Savonlinnasta Kaarinaan jäi erikoisreissuna mieleen: matkalle mahtui myös monenlaista keliä.

Videona pieni pätkä Anteron naiskuororeissulta: laulu kuului Sulkavalla hienosti!

Naiskuoro Philomela Sulkavan linnavuorella heinäkuisena yönä

Elokuu

Elokuussakin oli vielä monta hienoa laivakeikkaa. Kuvassa yksi Mikko-laivalta Virtasalmen sillan kohdalta Savolaisen osakunnan perinteiseltä tervahöyryristeilyltä.

Mikot Virtasalmessa. Hyvin mahtuu

Syyskuu

Syyskuun vesistökuva tulee Aila-myrskyn riepottelemalta Näsijärveltä. Merimerkki on ottanut hieman osumaa ajautuen Kaupinojan rantaan.

Lokakuu

Lokakuun alussa saatiin juuri ja juuri järjestettyä perinteinen Karvalakkiregatta ennen koronan toista aaltoa. Öinen kuva Laukansaaresta.

Marraskuu

Marraskuu lienee paras aika aloittaa melominen… Ensimmäistä kertaa – kouluaikojen kokeilujen jälkeen – kanootissa Haukkajoella Leon ja Teron opastuksella ja kivaa oli. Pieni lumikerros maassa toi hauskan tunnelman.

Joulukuu

Joulukuussa retkiluistelukausi käynnistyi Pirkanmaalla jälleen. Alkukausi on jäiden osalta välillä hakemista, kuten videolta näkyy. Ero esimerkiksi helmikuun Tampere-Kuru-videoon on melkoinen, mutta tuleepahan tämäkin puoli harrasteesta esille. Aina ei luistelukaan ole sileällä flyygelipinnalla äänettömästi menemistä.

Tässäpä nyt olivat nämä 12 kuvallista koostetta kuluneen vuoden vesiltä.

Oikein hyvää ja parempaa tulevaa vuotta kaikille!