Ruokaa ja juomaa Tampereella – listaus nro 3

229
Kauppahallin kattoa
Kuva Laura Vanzo.

Olen useasti erilaisissa matkailuun liittyvissä tutkimuksissa – etenkin soveltavissa kyselytutkimuksissa – miettinyt kulttuurin käsitettä, kun matkailijalta tiedustellaan, mistä hän on jossain kohteessa tai maassa kiinnostunut. Kulttuurin alle menee käytännössä kaikki inhimillinen toiminta ja siksi esimerkiksi kulttuurimatkailu on käsitteenä hieman haastava – näistä käsitteistä lienee paikallaan kirjoittaa joskus enemmän. Ajatus kulttuurista nousi tässä esille, kun mietin, mitä esimerkiksi kaupunkikulttuuriin tai -elämyksiin oikeastaan kuuluu. Ainakin itselleni oleellisena osana ruoka ja juoma.

Kauppahalli

Tampereen kauppahalli on ilman punakeltaisia (vai ovatko Tampereen lasit keltavihreät tai sinioranssit) lasejakin erittäin mielenkiintoinen vierailukohde Suomen kauppahallien joukossa – onhan se myös Pohjoismaiden suurin lajissaan. Hallissa on onnistuttu säilyttämään hyvä suhde tuote/elintarvikemyynnin ja kahviloiden sekä ravintoloiden välillä. Osansa tässä on varmasti ollut hallin kauppiasyhdistyksellä ja Tampereen kaupungilla: kauppiaaksi halukkaita olisi enemmän kuin voidaan ottaa, jolloin on voitu miettiä hieman myös kokonaisuutta. Siitä pisteet ’sääntelylle’, vaikka monessa muussa asiassa se ei välttämättä kovin hyvin toimikaan.

Ravintola 4 Vuodenaikaa

Oma suosikkiravintolani Tampereella sijaitsee ei-niin-yllättäen kauppahallissa. Yoni Ichtertzin luotsaama 4 Vuodenaikaa on erinomainen lounaspaikka ja olenpa siellä viettänyt useammankin iltayksityistilaisuuden – mm. omat syntymäpäiväni –kauppahallin jo sulkeuduttua. Kauppahallin tunnelma yhdistettynä ranskalaiseen keittiöön ja hyviin viineihin on oikein toimiva konsepti. Usein lounasaikaan vielä joutuu/pääsee (valitse omasi) ’epäsuomalaisesti’ samaan pöytään muiden ihmisten kanssa, jolloin saattaa syntyä jopa keskustelua vieraiden ihmisten kanssa.

Pitkäaikainen suosikkilounasannokseni on ollut ranskalainen kalakeitto ja kehnoon annokseen en ole vielä paikassa törmännyt. Ehkä joskus vielä voisi kokeilla vähän laajemminkin listaa läpi, urautuminen kalakeittoon on nimittäin ollut melko vahva. Joka tapauksessa etenkin hallin lähellä asuessani lauantaipäivän kruunasi usein 4 Vuodenajan hidas lounas.

Lounaskahvila Vesta

Toinen kauppahallin vakipaikkani on pienehkö lounaskahvilla hallin länsikäytävällä. Vestassa on tarjolla vaihtuvia arkiruokalounaita ja nälkä lähtee aina. Erityisesti broilersalaatti sekä lohikeitto kuuluvat omaan vakiorepertuaariini. Liikaa paikkoja ei ole, joten lounasaikana huonolla tuurilla joutuu odottamaan hetken. Lisäpisteet paikan hyvästä asiakaspalvelusta ja jälkkärikakkuvalikoimista!

Gastropubit

Kauppahallin lisäksi ajattelin nostaa tähän toisen itselleni tärkeän tamperelaisen ruoka- ja kaupunkikulttuurin muodon – kuinka moni ehti ajatella siipiä? – eli gastropubit.

Oli muuten pakko tarkistaa määritelmä, mitä ne oikeastaan ovat. Tässä kaksi määritelmää: Merriam-Webster: ”a pub, bar, or tavern that offers meals of high quality” tai Oxford Living Dictionaries: ”A pub that specializes in serving high-quality food.” Eli vissiin siis hyvää ruokaa perinteisen pubin miljöössä. Laitan yhden suosikkipaikkani nyt tähän alle ja muista sitten sen jälkeen yleisemmin.

Soho

Soho on ollut oma suosikkipubini perustamisestaan eli vuodesta 2004 lähtien. Alun perin tulin Sohoon kavereiden kanssa katsomaan Valioliiga-futista, kun naapurissa oleva O’Connell’s oli usein pelipäivinä tukossa. Sohossa viehättää mainio pubiruoka, mm. Nordic Breweryn juomat (ja vaihtuva hanatuote) ja erinomainen henkilökunta. Lisäksi Sohossa joutuu harvemmin jurottamaan itsekseen nurkassa, jos ei halua, eli paikka toimii ihan oikeasti pubin alkuperäisessä merkityksessä, ’olohuoneena’. Osasyynä tähän on toki se, että pubilla on pari futis-/futsaljoukkuetta (+ kaksi jääkiekko- ja yksi pesisjoukkuetta), joissa olen itsekin potkinut.

Sohossa järjestetään myös paljon erilaisia dj-iltoja, torstain pubivisa ja toki edelleen futismatsit näkyvät screeneiltä – suosituimpien pelien aikaan paikka on usein aika tukossa. Niin ja Manchester Cityn pelit menevät sitten aina paikalliskilpailijan pelien edelle. Ruokalista uudistunut ja kasvisruokaan on panostettu, vaikka oma suosikkini on silti edelleen kunnon sinihomejuustopalan sisältävä klassikko eli Soho-burger.

Muut gastropubit

Muista saman ketjun gastropubeista omat suosikkini ovat Tuulensuu ja Nordic. Edellinen on belgialaistyyppinen ja jälkimmäinen nimensä mukaisesti skandinaavinen pub. Tuulensuun olutvalikoima on omaa luokkaansa, mutta siellä tulee käytyä aika harvoin johtuen lähinnä sen sijainnista kosken länsipuolella eli liian kaukana kotoa. Nordic puolestaan ’kärsii’ omalla mielikuvakartallani sijainnistaan liian lähellä Sohoa. Kumpaakin voi kuitenkin suositella. Anekdoottina omista suosikkipaikoistani voi nostaa esiin myös kesäravintola Rillingin: en tiedä mistä muualta – ainakaan Tampereelta – saisi kapsalonia! Jos termi ei ole tuttu, kannattaa lukea tämä Janne Flinkkilän erinomainen juttu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän