Retkiluistelukausi käyntiin

507

Sainpa vihdoinkin itsestäni irti ja lähdettyä mukaan retkiluisteluretkelle. Opiskelut ja työt sekä muut kirjoituspöydän ääressä vietetyt hommat ovat vieneet taas aikaa sen verran, että olen vain kateellisena katsellut muiden kuvia ja videoita retkiltä. Taisipa käydä sama viimekin vuonna – ehkä olen vain hidas hämäläinen?

No, joka tapauksessa tänään sain omalta osaltani kauden käyntiin. Tampereen seudullahan on luisteltu jo lokakuusta asti, joten oli aikakin. Teimme 30 km lenkin Kangasalan Vesijärven pohjoispäässä, ja olipa se taas kivaa pitkästä aikaa. Kelikin kun oli vielä poikkeuksellisen hieno talven keskimääräiseen vesi- ja räntäsateeseen nähden, niin kyllä kelpasi. Vesijärvi on itselleni tuttu lähinnä mökkijärvenä, mutta kelpasi siellä luistellakin.

Testailin samalla uusia luistimia ja monoja: hankin ne jo viime keväänä Bear & Waterilta, kun halusin backcountry-monot, jotta pitemmillä reissuilla ei tarvitsisi liukastella kallioilla perusluisteluhiihtomonoilla. Vaikka luistelusta niiden kanssa tykkään kyllä. Sekä MenM Zwart -luistimet että Crispin BC-monot osoittautuivat mainioiksi hankinnoiksi (ja hyvä niin, koska eihän tämä ihan ilmaista lystiä ole). Aluksi mietin, että olisiko pitänyt ottaa vanhat luistimet ja monot vielä varmuudeksi mukaan, mutta onneksi laiskuus voitti ja sain ajettua uusia hieman sisään ennen pidempiä retkiä. Ainakaan en tauolla kaatunut kertaakaan kalliolla, joten toistaiseksi suunnitelma onnistui. Tästä on hyvä jatkaa. Kannattaa muuten lukea Tamperelaisen tuore artikkeli retkiluistelusta, jossa Pertti Valtonen avaa lajin saloja ja turvallisuutta hienosti.

Tässä vielä hieman videota päivän retkeltä – kokeilin ensin kameraa tukivarren kanssa ja sitten lopulta rintakehäkiinnityksellä. Molempi parempi. Itse video on hieman enemmän tällainen Skrinnari Edition eli normikatsojalle ehkä(?) turhan pitkä. Halusin kuitenkin jättää vähän pidempiä leikkauksia tähän versioon.

Edit 6.1.2020. Koska turvallisuus herättää retkiluistelun yhteydessä aina keskustelua, lienee paikallaan kopioida tähän Suomen retkiluistelijoiden sivuilta turvallisuusohjeet retkillä:

Turvasäännöt retkillä

1. Älä luistele yksin
2. Vetäjä johtaa, edelle ei luistele kukaan ilman eri käskyä
3. Älä tingi turvavälineistä
4. Pysy ryhmässä, älä sooloile
5. Älä ota riskejä – älä tietoisesti aseta itseäsi tai muita vaaratilanteeseen
6. Opettele turvavälineiden käyttö jo etukäteen ja kehitä taitojasi retkillä
7. Muista että sinä itse vastaat turvallisuudestasi

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän