Interrail-muistoja tietokirjaan!

605

Olen kirjoittamassa paraikaa 1970–80-lukuja koskevan historian väitöskirjani ohella tietokirjaa Interrailin – kohta – viisikymmenvuotisesta historiasta. Kirjan tavoiteltu julkaisuaikataulu on vuosi 2021 ja aineistona kirjassa on arkisto-, tilasto- ja lehdistölähteiden lisäksi väitöskirjaani varten tehdyt haastattelut sekä soveltuvin osin valokuva- ja päiväkirja-aineistot. Lisäksi keräsin Interrail-muistoja yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kanssa vuonna 2018 muistitietokeruulla ”Täältä tullaan Eurooppa”. Tuolloin saatiin kasaan yli 32 vastausta ja satoja valokuvia.

Nyt kuitenkin pyytäisin vielä apua etenkin 1980-lukua uudempien muistojen keruuta varten, jotta myös vuosikymmenet 1990-luvulta eteenpäin tulisivat tietokirjaan edustetuksi muisteluiden muodossa. Otan kuitenkin mieluusti muistoja myös 1970- ja 1980-luvuilta, joten jos sinulla on muistoja, niin matkustaminen 1970–80-luvuilla ei missään tapauksessa ole kirjoittamisen este.

Mikäli siis haluaisit kirjoittaa muistelusi interraililta, niin ottaisin ne mieluusti vastaan kirjan aineistoksi. Voit vastata täysin anonyymina tai nimelläsi, kirjassa käytän ihmisistä etunimiä anonymiteetin säilyttämiseksi. Voit myös mainita toiveesi nimesi käytöstä lähettäessäsi muistosi.

Voit vapaasti muistella interrail-kokemustasi, mutta laitan alle aihelistan, jonka kautta matkaa voi lähestyä, jos haluaa. Tämä ei ole kuitenkaan lainkaan pakollista. Tärkeintä olisi saada kaikenlaisia, hyviä ja huonoja, muistoja talteen tästä suomalaisille ja pohjoismaalaisille tärkeästä matkailun muodosta. Ainoastaan vuosi tai vuodet, kun olet ollut reilaamassa olisi hyvä olla ’pakollisena’ tietona mukana, mutta muuten muistosi voi olla lyhyt tai pitkä – ihan miten parhaaksi koet.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Matkaan valmistautuminen

  • Kerro, minä vuonna (tai vuosina) lähdit reilaamaan, minkä ikäinen olit ja missä asuit. Olitko matkustellut aikaisemmin ja missä maissa? Millainen oli sinun Suomesi ja elämäsi tuohon aikaan? Entä mitä Eurooppa merkitsi sinulle?
  • Miksi päätit lähteä reilaamaan? Lähditkö yksin vai yhdessä jonkun kanssa? Miten valmistauduit ja rahoitit matkasi? Miltä lähteminen reilireissulle tuntui?

Interraililla

  • Mitä matkalla teit ja koit? Millaisia muistoja sinulla on junista? Entä eri maista tai kaupungeista? Mistä asioista otit valokuvia, jos otit? Millaisena muistat yöpymispaikat? Entä (mahdolliset) rajamuodollisuudet ja rajat?
  • Millaisia hyviä tai huonoja muistoja sinulla on matkalta? Tapahtuiko matkalla jotain yllättävää, pelottavaa tai vaarallista? Mikä oli tylsää, mikä kivaa? Millaisia tunteita matkalla tai kohtaamiesi ihmisten kanssa heräsi?
  • Millaisia ihmisiä kohtasit matkan aikana? Jäikö sinulle matkasta uusia tuttavuuksia ja jatkuiko yhteydenpito myöhemmin?
  • Miten pidit yhteyttä kotiin? Olitko perillä uutistapahtumista?

Matkan jälkeen

  • Miltä kotiinpaluu tuntui? Millainen arvo tekemälläsi matkalla oli palattuasi kotiin?
  • Tunsitko matkalla yhteenkuuluvuutta tai erilaisuutta toisten kanssa (esim. toiset matkailijat, paikalliset, eri sukupuolien edustajat, kansallisuus, eurooppalaisuus)?
  • Millaisia asioita matka opetti? Mikä oli lopulta tärkeintä matkassa?
  • Millainen merkitys interrail-matkallasi tai matkoillasi on sinulle nyt?

Lähetä muistosi:

Voit lähettää vapaamuotoiset muistosi minulle osoitteeseen mikko.manka@tuni.fi. Mikäli haluat, voit myös lähettää minulle valokuvia matkaltasi, mikäli sinulla on kuviin käyttöoikeus ja niitä voisi mahdollisesti käyttää kirjan kuvituksena (vaatimuksena tarpeeksi iso resoluutio). Kuvien käytöstä en kuitenkaan vielä tässä vaiheessa voi luvata mitään ennen kuin teoksen kokonaisuus hahmottuu paremmin.

Käsittelen sekä kuvia että muistoja luottamuksellisesti eikä niitä käytetä muuhun kuin tietokirjahankkeeseen sekä mahdollisesti tutkimukseen.

Voit halutessasi myös lähettää muistosi oheisella lomakkeella. Vastausaikaa on nyt aluksi juhannukseen 2020 asti – tarkastellaan tilannetta sitten uudelleen.