Alun perin oli tarkoitus kirjoittaa ’2. perinteinen’ kesän 2020 höyrylaivaennakko jo maalis-huhtikuussa, mutta sattuneesta syystä kesä tuntui tuolloin melko kaukaiselta ajatukselta.
Suomen Höyrypursiseura perui keväällä kaikkien vesialueiden regatat koronatilanteen ja yleisörajoitusten vuoksi, joten suuria kaikelle yleisölle avoimia höyrylaivakokoontumisia ei eri vesialueilla tänä vuonna nähtäne. Kaupalliset höyrylaivat kuitenkin liikkuvat, joten höyrylaivafanit pääsevät laivoille tänäkin kesänä. Aikataulut ja liikennejärjestelyt (suurin alukseen otettava matkustajamäärä ym.) saattavat tosin olla hieman erilaisia kuin normaalina kesänä.
Koetin tähän alle kirjoitella itselläni tiedossa olevan kaupallisen höyrylaivaliikenteen tämän kesän osalta (muitakin voi olla, joten lista ei välttämättä ole kattava. Jos löydät puutteita, niin ilmoittele mikko.manka@gmail.com, niin täydennetään listaa.).
Näsijärvi
Suomen ainoa pitkää reittiä höyryävä Tarjanne (1908) aloittaa liikennöintinsä tänä vuonna 18.6. – hieman myöhemmin kuin alun perin piti. Tampereelta pääsee siis Tarjanteella juhannuksen viettoon ylävesille kuten jo 112 vuoden ajan (no juu, jos tarkkoja ollaan, niin välillä juhannuslähdöt olivat myös muistoissamme autuaalla Pohjolalla).
Tarjanteen aikataulu on tänä vuonna hyvin samankaltainen kuin aiemmin (tutuiksi tulleita poikkeuksia, kuten avausviikkoa, lukuun ottamatta): alus risteilee keskiviikkoisin ja perjantaisin Tampereelta Virroille – torstaisin ja lauantaisin sitten lasketellaan Näsijärveä alamäkeen Virroilta Tampereelle. Lähtöaika aamulla on nykyisin kello 10 ja perillä ollaan klo 18.
Välipysähdyksiä matkalla on ainakin Muroleen kanavalla ja Ruovedellä sekä Visuvedellä tarvittaessa. Hienoa olisi, jos yhtiö ottaisi perinteiseen malliin myös muut laiturit takaisin ohjelmaan edes mahdollisuuksina, kuten vielä 15 vuotta sitten oli tapana. Laituroinnit, kun ovat yleisölle mielenkiintoista seurattavaa.
Laivareissun voi tehdä laivabussi-yhdistelmänä myös päivässä Tampereelta joko Ruoveden tai Virtain reiteillä: tarkemmat tiedot tästä kannattaa katsoa Runoilijan tien sivuilta.

Näsijärvi II (1929) sai Museovirastolta avustusta pohjaremonttiin, joka on tarkoitus tehdä ensi syksyn ja talven aikana. Remonttiin vaadittavaa omaa pääomaa kerryttääkseen yhdistys vuokraakin laivaa miehitettynä kuten aiempinakin kesinä.

Pyhäjärven puolella Nostalgiaristeilyt.fi:n Alina (2006) tarjoaa tänäkin kesänä pienryhmille tilausristeilyjä Tampereen ja Nokian päässä järveä.
Valkeakoskella Wellamo on puolestaan tällä hetkellä myynnissä, joten risteilytoiminnan jatkumisesta ei ole mitään tietoa. Harmi sinällään, koska kaksikoneinen Wellamo on hieno laiva.
Oulujärvi

Kajaanissa Kouta (1921) aloittaa yleisöristeilykautensa 1.7. Laivalla koronatilanne on huomioitu ja Koudalle onkin annettava pisteet siitä, että kotisivuilla ilmoitetaan tilanteesta selkeästi: ”Matkustajamäärä risteilyillä on rajoitettu 40 matkustajaan, jotta laivan tilat ovat riittävän väljät. Laivalla on käytössä useita käsien desinfiointipisteitä matkustajille ja liput sisältävät kertakäyttöisen kasvosuojuksen jokaiselle matkustajalle.” Hyvä!
Laivan ohjelmassa on ainakin maisemaristeilyitä, iltaristeilyitä ja Ärjänsaari-risteilyitä. Lisäksi teemaristeilyiden osalta Eino Leino Oulujärvellä -teemaristeilyt jatkuvat. Tämä tuote vaikuttaa edelleenkin varsin kiinnostavalta. Kajaanin suunnalla matkailevien kannattaakin ottaa Kouta-risteily ohjelmaan!
Päijänne

Jyväskylässä kotisatamaansa pitävällä Suomi-laivalla (1906) tilanteen kehitystä toistaiseksi seurataan, mutta Päijänne-risteilyt Hildenin moottorilaivat aloittavat yleisöristeilynsä 10.6. alkaen. Suomellakin liikennöintivalmius on olemassa, joten vielä on mahdollista, että Päijänteelläkin höyrylaivaristeilyille voi päästä.
Saimaa

Saimaan kaupallinen höyrylaivatarjonta on keskittynyt tänäkin vuonna tuttuun tapaan Savonlinnaan. LP Managementin/VIP Cruisen Punkaharju (1905) jatkaa tuttuun tapaan maisemaristeilyitään (ja on jo aloittanut ne 1.6.). Risteilyt pyörivät viidesti päivässä klo 11, 13, 15, 17 ja 19. Lisäksi Punkaharjulla tai Savonlinnan kaupungilta vuokratulla Savonlinnalla (1904) ajettaneen reittiliikennettä Punkaharjulle. Reittiliikenteen päivämäärät kannattaa tarkistaa. Edellä mainittujen risteilyjen lisäksi tarjolla on erilaisia teemaristeilyitä kuten höyrylaivaristeilyn ja Olavinlinna-illallisen yhdistelmä.


Kesän suurin höyrylaivamysteeri on kuitenkin Paul Wahl (1919), joka on kokenut/kokee todella suuren remontin perinnelaivasta luksusristeilijäksi. Mielenkiintoista nähdä, millaista jälkeä on saatu aikaan ja miten asiakkaat löytävät uuden höyrylaivatuotteen. Tarkoitus on ajaa luksusristeilyjä pienille ryhmille. Korona-epidemia iski harmillisesti juuri remonttivuonna, mutta eipä sitä tietysti kukaan voinut valita. 1000 Lakes Cruises -nettisivustolta voi joka tapauksessa käydä tarkistamassa, mitä laivalla on tarkoitus tehdä.

Savonlinnan maakuntamuseon Mikko (1914) pitää tänä kesänä kotisatamaansa Aleksin aukiolla Kasinon vieressä perinteisen Riihisaaren sijaan. Tarkoitus on koronaa edeltävän ajan lehtitietojen perusteella ajaa myös yleisöristeilyjä, mutta näiden päivistä ei ole ainakaan itselläni vielä tietoa.

Puumalassa Wenno (1907) ei tänä vuonna tee perinteisiä yleisöristeilyjään, joten Saimaan yleisöristeilytarjonta on Savonlinnan varassa. (Edit. poistettu väärä tieto risteilyistä 4.6.2020 klo 19.06)
Lappeenrannan seudulla Ahti (1892) tekee tilausristeilyitä tänäkin vuonna, joten Etelä-Saimaalla tilaushöyryily onnistuu!
Merialue
Normaalivuosina Turusta Loistokariin ja Naantaliin risteilyjä tekevä Ukkopekka (1938) on ilmoittanut, että se ei tee koronatilanteen takia risteilyjä ainakaan ennen juhannusta. Kannattaa seurata kuitenkin yhtiön sivustoa.
Helsingissä Hietalahdessa Turso (1944) tehnee tilausristeilyjä jäsenistöllensä tänäkin kesänä. Muiden aluksien (Lokki (1913) ja Norrkulla (1911)) tilanteesta ei ole kirjoitushetkellä tarkkaa tietoa.
Lopuksi
Kun listaa katsoo, niin varsin vähiin on käynyt Suomessa kaupallinen höyrylaivaristeilytarjonta tänä kesänä – pitkälti tietysti epidemiasta johtuen. Toivottavasti epidemia saadaan nujerrettua (ainakin toistaiseksi) ja ihmiset löytäisivät laivat tänä kesänä – höyryvarustamotoiminta kun on muutenkin ollut ihan tarpeeksi haastavaa.
Joka tapauksessa on hienoa, että tarjontaa näillä perinteisillä kulkuneuvoilla vielä on. Toivotankin kaikille höyryristeilytoimijoille mahdollisimman hyvää purjehduskautta!